Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

«Σαρώνουν» τη διεθνή αγορά οι ελληνικές start up εταιρείες

Από: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=30980&subid=2&pubid=113352248

«Σαρώνουν» τη διεθνή αγορά οι ελληνικές start up εταιρείες
 
Καιρό τώρα η φήμη των ελληνικών start up εταιρειών έχει ξεπεράσει τα σύνορα και δίνει αφορμές για διθυραμβικά σχόλια στον διεθνή Τύπο.
Με εκτενή ρεπορτάζ, κορυφαία Μέσα υμνούν την επιδεξιότητα των Ελλήνων στις νέες τεχνολογίες, κάνοντας λόγο ακόμα και για ιδέες που δείχνουν τον δρόμο για έξοδο από την κρίση.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κοινωνία περνά από τη θεωρία στην πράξη βάζοντας στις καθημερινές συναλλαγές της μια σειρά από έξυπνες εφαρμογές. Κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές που αξιοποιούν νέες ψηφιακές υπηρεσίες αλλά και οι επαγγελματίες κάθε είδους, οι οποίοι βρίσκουν μια επιπλέον διέξοδο και αποκτούν καινούργιους πελάτες μέσα από μια ευέλικτη διαδικασία.
Οδηγοί ταξί μόνιμα «καλωδιωμένοι» έχουν μετατρέψει τα αυτοκίνητά τους σε ψηφιακά κέντρα και δέχονται ηλεκτρονικές κλήσεις για κούρσες από επιβάτες τους οποίους γνωρίζουν με ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ακόμα και με... e-mail. Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, ακόμα και γυμναστές, κομμωτές ή αισθητικοί, κλείνουν δουλειές διαδικτυακά μέσω μιας πλατφόρμας προσφοράς υπηρεσιών, ενώ ιδιοκτήτες εστιατορίων δέχονται ηλεκτρονικά παραγγελίες αυξάνοντας εντυπωσιακά τον τζίρο τους, όπως λένε χαρακτηριστικά.
Ισως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση του οφέλους που μπορεί να αποκομίσει μια επαγγελματική ομάδα από την καθημερινή χρήση των νέων τεχνολογιών είναι αυτή των οδηγών ταξί. Οπως ο Κωνσταντίνος Μπιρμπίλης, που βρίσκεται στο τιμόνι εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Πέρυσι αποφάσισε να προβάλει τη δουλειά του διαδικτυακά και έγινε μέλος της περίφημης υπηρεσίας «Taxibeat» - μια ελληνική πατέντα που λειτουργεί ήδη με τεράστια επιτυχία και σε πόλεις μακρινών χωρών όπως το Μεξικό, το Περού και η Βραζιλία. Εξοικειωμένος με την τεχνολογία ο ίδιος έσπευσε μόλις έμαθε για τη νέα εφαρμογή.
«Μου κίνησε την περιέργεια και επειδή το Ιντερνετ είναι μέρος της ζωής μας σκέφτηκα ότι θα με βοηθήσει στη δουλειά. Τελικά ωφελήθηκα περισσότερο απ' όσο προσδοκούσα. Βρήκα πελάτες και βελτίωσα σημαντικά τις συνθήκες εργασίας. Ουσιαστικά μείωσα τα κενά μου χιλιόμετρα, δηλαδή έχω λιγότερη φθορά στο αυτοκίνητο και κερδίζω σε καύσιμα. Δεν χρειάζεται να ψάχνω πελάτες όλη μέρα και οικονομικά έχω μια αύξηση της τάξεως του 30% με 40%» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο 38χρονος επαγγελματίας.
«Taxibeat» με 3.700 οδηγούς
Μέσω της υπηρεσίας ο επιβάτης εντοπίζει τον οδηγό που επιθυμεί είτε από το κινητό μέσω της δωρεάν εφαρμογής είτε από τον υπολογιστή. Σήμερα 3.700 οδηγοί ταξί συνεργάζονται με το «Taxibeat» χωρίς δέσμευση, ενώ ανάμεσά τους έχει δημιουργηθεί και ένας υγιής... ανταγωνισμός, αφού όλοι αξιολογούνται και αξιολογούν τους πελάτες τους.
«Η αξιολόγηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υπηρεσίας. Μέσα από αυτήν αναδεικνύεται η δουλειά του καλού επαγγελματία. Οσο πιο σωστά κάνει ένας οδηγός τη δουλειά του και έχει καλύτερα σχόλια, οι πελάτες θα τον προτιμούν. Επίσης με τη χρήση της εφαρμογής αισθάνομαι πιο ασφαλής, γιατί γνωρίζω ακριβώς πού πηγαίνω και έχω στη διάθεσή μου τα στοιχεία των επιβατών όπως και εκείνοι τα δικά μου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους πελάτες που μας επιλέγουν μέσω της εφαρμογής είναι και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και μας εντοπίζουν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους».
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚ
Mε την αξιολόγηση ξεχωρίζουν οι καλοί
Ο Πέτρος Παυλίκ εργάζεται ως ηλεκτρολόγος από το 1991. Τον τελευταίο καιρό η δουλειά δεν πήγαινε καλά και έβλεπε την πελατεία του να μειώνεται συνεχώς.
«Μόλις ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας υπηρεσιών «giaola.gr» θέλησα να συμμετάσχω. Ευτυχώς αυξήθηκε η πελατεία μου κατά 50%. Εχω κάθε εβδομάδα δουλειά και όσο περνάει ο καιρός και ο κόσμος μαθαίνει τις υπηρεσίες που του προσφέρει η διαδικτυακή πλατφόρμα οι πελάτες αυξάνονται. Η δουλειά γίνεται απλά, εύκολα και αποτελεσματικά. Επίσης χαίρομαι που υπάρχει αξιολόγηση και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ξεχωρίσει ο σωστός επαγγελματίας», αναφέρει ο 54χρονος ηλεκτρολόγος.
ΑΝΝΥ ΑΛΕΞΙΟΥ
Οι περισσότεροι στο μέλλον θα κλείνουν δουλειές ηλεκτρονικά
Η Αννυ Αλεξίου είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής με εξειδίκευση στο πιλάτες. Ενημερώθηκε για τη λειτουργία της καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας «giaola.gr», που συνδέει άμεσα επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων, από μια φίλη της που ήταν ήδη μέλος της online υπηρεσίας. «Μπήκα στην ομάδα τον περασμένο Μάιο και ήμουν από τα πρώτα μέλη. Με ωφέλησε ιδιαίτερα, γιατί είμαι νέα μητέρα και με αυτόν τον τρόπο έχω τη δυνατότητα να καθορίζω το πρόγραμμά μου. Ουσιαστικά υπάρχει μια αύξηση στην πελατεία μου της τάξεως του 20%.
Πρόκειται για εύκολη διαδικασία και βρίσκω την υπηρεσία αξιολόγησης που διαθέτει η πλατφόρμα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Πιστεύω ότι στο μέλλον οι περισσότεροι επαγγελματίες θα κλείνουν τα ραντεβού τους διαδικτυακά», λέει η ίδια. Το «giaola.gr» λειτουργεί εδώ και έξι μήνες. Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 200 επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διάφορους χώρους. Τεχνίτες κάθε είδους μέχρι τεχνικοί υπολογιστών και λογιστές αλλά και κηπουροί, γυμναστές, κομμωτές, αισθητικοί και διατροφολόγοι είναι μέλη της ομάδας.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΟΥΜΠΑΣ
Οι εφαρμογές καταργούν το τηλέφωνο και τα διαφημιστικά φυλλάδια
Ο Θανάσης Καρούμπας έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και δούλεψε ως διευθυντής σε αλυσίδες γνωστών εστιατορίων σε Ελλάδα και Κύπρο. Πριν από ενάμιση χρόνο δημιούργησε το μοντέρνο ψητοπωλείο, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, «Mamma Souvlaki House». Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του, ο ίδιος αποφάσισε ότι ήταν απαραίτητο να παρουσιάσει το εστιατόριό του σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες και εφαρμογές. «Λαμβάνω περίπου 900 διαδικτυακές παραγγελίες μηνιαίως. Αυτήν τη στιγμή το μαγαζί βρίσκεται σε τέσσερις εφαρμογές όπου ο πελάτης που χρησιμοποιεί Ιντερνετ μπορεί να δει το μενού και να προχωρήσει αμέσως στην παραγγελία της επιλογής του. Περίπου το 20 με 30% των παραγγελιών γίνονται με αυτόν τον τρόπο. Με βοήθησε αρκετά και νομίζω ότι στο μέλλον οι τηλεφωνικές παραγγελίες και τα διαφημιστικά φυλλάδια θα εκλείψουν», λέει στο «Εθνος της Κυριακής».
Ο 34χρονος επιχειρηματίας έχει διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι πελάτες που διαλέγουν τον διαδικτυακό τρόπο επικοινωνίας με το εστιατόριό του είναι από 18 έως 45 ετών. «Ως επί το πλείστον είναι νέοι άνθρωποι, γιατί είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Επίσης καλύπτουμε τις ανάγκες πολλών εργαζομένων, γιατί όπως φαίνεται είναι πιο εύκολο να παραγγείλουν φαγητό μέσω μιας απλής εφαρμογής στο κινητό τους, και πραγματοποιούμε διαδικτυακές προσφορές που πολλοί τις βρίσκουν ελκυστικές».
ΕΛΠΙΔΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
Οι μισές παραγγελίες που παίρνουμε είναι από το Ιντερνετ
Το «Chicken Like» λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο. Οι ιδιοκτήτες του, δυο αδέλφια που στο παρελθόν δεν είχαν καμία σχέση με τον χώρο της εστίασης, θέλησαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας ένα μαγαζί που προσφέρει αποκλειστικά κοτόπουλο πανέ, με συνταγή που έφεραν από τον Λίβανο.
Η Ελπίδα και ο Μελέτης Τζαβάρας αφουγκράστηκαν γρήγορα τις ανάγκες τις αγοράς και μέσα σε έξι μήνες απέκτησαν θέση στις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές των διαδικτυακών παραγγελιών φαγητού.
«Είδαμε την τάση της εποχής. Το Ιντερνετ είναι στην καθημερινότητά μας και θεωρήσαμε ότι θα μας βοηθήσει στην ανεύρεση πελατείας. Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που παρουσιάστηκε online το μαγαζί υπήρξε αισθητή αύξηση στην πελατεία μας. Το 50% των παραγγελιών γίνεται μέσω Διαδικτύου», λέει η ιδιοκτήτρια του καταστήματος Ελπίδα Τζαβάρα, η οποία εξηγεί ότι οι ευκολίες που προσφέρει το Διαδίκτυο στον πελάτη είναι ένας καλός λόγος για να προτιμήσει την online εξυπηρέτηση. «Πολλοί πελάτες θέλουν να βρίσκουν έτοιμο το φαγητό τους μόλις επιστρέφουν στο σπίτι και γι' αυτό κάνουν την παραγγελία διαδικτυακά πριν φύγουν από τη δουλειά τους, μέσω μιας εύκολης εφαρμογής», καταλήγει.
Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου